Znáte ten nepříjemný pocit, když přijdete o svá data?

 

Klíčové pracovní dokumenty, fotky a videa z dovolených, emaily – i když si to možná neuvědomujete, stačí zlomek sekundy k tomu, aby všechna data, která roky sbíráte, nenávratně zmizela. Buď vám vypoví službu disk nebo se stanete obětí útoku. Anebo prostě jenom uděláte chybu a data smažete omylem. V takových případech pomůže jedině pravidelná záloha dat.

Jste v tom zběhlí? Můžeme Vám s tím pomoci.

Zálohujte pouze důležitá data

Čím důležitější pro vás daná data jsou, tím více dbejte na jejich uchování. Jednoduché pravidlo říká, že to, co ještě v budoucnu budete potřebovat, případně to, čehož ztráta by vám mohla způsobit škodu, problém či komplikaci, zálohujte. Na druhou stranu, každý soubor zabírá místo a čím více dat si uchováte, tím větší chaos vám v nich může vzniknout.

Typicky se tak zálohují:

  • smlouvy, důležité pracovní dokumenty,
  • fotografie, videa, hudba, knihy,
  • přístupové údaje, kontaktní údaje, důležité zprávy a emaily,
  • záložky, nastavení aplikací,
  • instalační programy, zdrojové kódy, šablony

pozadi.png

Kam data zálohovat?

Aby výsledné úložiště skutečně sloužilo správně, vybírejte takové, které vám neslouží k jiným účelům, například pro vaši běžnou (každodenní) práci s jinými daty. A samozřejmě jiné, než na kterém jsou uložena originální data. Vytvořit 10 kopií na jediném flash disku nelze považovat za zálohování. Nejlepší cestou je zvolit vždy dvě odlišná úložiště, například pevný disk a cloud. 

CD/DVD/Blu-Ray – dříve byla neodmyslitelnou součástí zálohování, dnes již tato média zaznamenávají ústup. Jednak kvůli menší kapacitě (typicky 4,7/8,5 GB), a také pro nízkou životnost, kterou negativně ovlivňuje vlhké prostředí, prach, vyšší teploty apod. Navíc mnoho dnes nabízených PC a notebooků už postrádá potřebnou mechaniku.

Externí pevný disk – externí disky představují poměrně levné řešení pro uchování velkého množství dat. Mohou být náchylné k fyzickému poškození, proto s nimi manipulujte obezřetně, nebo sáhněte po nárazuvzdorném disku. Nabízí různé možnosti připojení, nejčastěji však přes klasické USB, a poskytnou vám až několik TB kapacity. S vyšší kapacitou roste i jejich cena.

 

Flash disky – jedná se o velmi podobnou variantu jako externí disky. Pro hovoří nízká cena a vysoká rychlost zálohování. Naopak kapacita bývá nižší (jednotky, desítky, stovky GB). Hodí se pro data, ke kterým hodláte často přistupovat. Existuje zde relativně vysoká možnost ztráty.

SD karty – pro paměťové karty, které využijete v kompatibilitě s počítačem, notebookem, fotoaparátem či kamerou, platí stejné výhody i obdobná rizika jako pro flash disky.

 

Cloudová úložiště – cloudových úložišť, tedy virtuálních datových prostorů na internetu, dnes existuje celá řada. Nejsou vázaná na žádné vaše fyzické zařízení. Přistupovat k nim můžete z různých platforem (PC, mobilní telefon, tablet…) a odkudkoliv ze světa. Vyžadují pouze internetové připojení.

Internetová úložiště jsou vhodná pro krátkodobé i dlouhodobé zálohování menších objemů dat. Většinou fungují tak, že máte dispozici určité množství volného prostoru a za navýšení kapacity si musíte připlatit. Protože ve skutečnosti nevíte, kde přesně vaše data leží, doporučujeme zde neukládat důvěrné soubory. Nebo je opatřit šifrováním.

červený-cloud.jpg

 

Síťový disk – jedná se o obdobu externího disku, avšak nepřipojuje se pomocí USB portu do vašeho PC, ale skrze LAN kabel do datové zásuvky nebo routeru. Má k němu přístup celá síť, lze však nastavit určitá přístupová práva jednotlivým uživatelům. Síťový disk nabízí vysoké přenosové rychlosti, kapacitu v řádu TB a využívá se (nejen pro svou vyšší finanční náročnost) spíše ve firemní sféře.

NAS server – síťová úložiště, do kterých vložíte jeden nebo více disků a na tyto disky svá data zálohujete. V mnohém se podobají síťovému disku, ale díky technologii RAID jsou mnohem bezpečnější, protože data zapisují na více disků současně. Při poškození nebo výpadku jednoho disku tak máte možnost data obnovit z jiného místa (z jiného disku). NAS server je obvykle připojený k internetové síti a můžete k němu přistupovat jak z lokální sítě, tak i zvenčí. Podobá se proto soukromému cloudu.

Jakám způsobem zálohovat?

  • Manuální kopírování - nejjednodušší způsob zálohy dat, zkrátka jenom označíte data, která chcete zálohovat, a zkopírujete je na vybrané úložiště. Tato metoda je vhodná pro jednorázové zálohy například fotek z dovolených.
  • manuální kopírování + komprimace dat - abyste na disku se zálohou ušetřili místo, můžete data komprimovat – například v programech WinRAR nebo WinZip. Když si navíc nastavíte heslo pro dekomprimaci, bude pro případného útočníka těžší se k záloze dostat.
  • Automatická záloha – je nejpohodlnější a zároveň nejbezpečnější způsob zálohy – nemusíte totiž na nic myslet a zálohy se vám vytvářejí automaticky. Windows 10 umožňují Ukládat záložní kopie souborů pomocí služby Historie souborů. Tuto službu stačí ve Windows aktivovat, nastavit úložiště a následně se vám automaticky zálohují všechny soubory ze složek Dokumenty, Hudba, Obrázky, Videa, Plocha a OneDrive. Pokud by vám tato možnost nevyhovovala, nainstalujte si software pro automatické zálohy – například SyncBack Freeware, FreeFileSync nebo EaseUS Todo Backup Free.
  • Inkrementální (přírůstková) záloha – je speciální typ automatické zálohy, kdy nezálohujete všechna vybraná data, ale jen ta, která se změnila od poslední zálohy. Zabírá tedy podstatně méně místa a je výrazně rychlejší, nicméně k plnému obnovení dat je nutné, abyste měli k dispozici původní plnou zálohu i celý řetězec všech přírůstkových záloh.

Zálohování dat by mělo patřit mezi jednu z klíčových bezpečnostních priorit každého uživatele PC a každé firmy. Úvodní nastavení vám zabere nanejvýš pár desítek minut – a ten následný klid za to vážně stojí.

Pár tipů na závěr:

  • Se zálohováním začněte dříve než po první velké ztrátě dat.
  • Podle četnosti přístupu k datům vyberte typ úložiště.
  • Data je vhodné třídit a postupně promazávat ta nepotřebná.
  • Zvláště cenná data se nebojte uchovávat na více než jednom úložišti.
  • Důvěrná data šifrujte. Zálohujte pravidelně.

 

Autor: Sabrina Šimonová, BZ Company International s.r.o.