Software na míru vs. hotový software

 

V začátcích podnikání je organizace většiny firem postavena na pár tabulkách a souborech, ale v okamžiku, kdy se firma rozroste a vše už neuřídí jeden člověk, je pro další chod firmy nezbytné nastavit jasné procesy. V tuto chvíli je na místě zapřemýšlet nad pořízením informačního systému, který umožní bezproblémové řízení firmy a její rozvoj. Vedení firmy stojí před rozhodnutím, zda koupit hotové softwarové řešení nebo se vydat cestou programu na míru.

Jaký je mezi těmito řešeními rozdíl? Hotový software je snadněji dostupný a zpravidla vychází jeho pořizovací cena výhodněji, nicméně je nutné k této kalkulaci připočítat také náklady spojené s implementací, platby za licence, pravidelné licenční poplatky a hlavně, toto je opravdu nejdůležitější, si prověřit, zda vám bude takzvané krabicové řešení vyhovovat. Pokud už na začátku víte, že ani to nejlepší dostupné krabicové řešení nesplňuje, nebo velmi brzy, v návaznosti na vaše podnikatelské plány, přestane splňovat všechny požadavky, které na systém máte, není to dobrá cesta. Hotové softwary jsou designované tak, aby dokázaly posloužit co nejširšímu spektru zákazníků, ať už se jedná o auditory, právníky, developery, účetní, či jiné. Z tohoto důvodu obsahují mnoho modulů a funkcí, které pokrývají celou škálu různých agend. Ne všechny však potřebuje každá společnost, a proto je často velmi složité se v těchto programech orientovat a zaškolit nové uživatele. Na další úskalí používání hotových softwarových programů můžete narazit v případě, kdy potřebujete upravit systém pro vaše potřeby, neboť výrobce programu často úpravy vůbec neumožňuje, v lepším případě zadá vaše požadavky do seznamu možných zlepšení pro vývojáře, kde ale mohou ležet i roky. Samozřejmě, že některé úpravy je možné provést, ale cena často převyšuje pořizovací náklady celého programu.

A tím se dostáváme k řešení na míru. Připravit dobré zadání pro vývoj softwaru na míru zabere nějaký čas a pravděpodobně bude i vstupní náklad o něco vyšší než u krabicového řešení, ale časem sami poznáte, jak velkým pomocníkem systém bude a kolik času ušetří vám i vašim spolupracovníkům. Systém si nadesignujete podle vašich zaběhnutých procesů, jak funguje firma, bude fungovat systém, ne naopak. Efektivita vaší práce a práce vašich kolegů se zvýší a vámi požadované reporty budete mít kdykoli dostupné na jedno kliknutí, žádné složité upravování v Excelu a proklikávání nepotřebnými agendami vás nečeká.  Rychle dostupná data vám usnadní řízení firmy a rozhodování. Vy si řeknete, jak chcete, aby systém fungoval. Další nespornou výhodou zakázkového vývoje je možnost přidat v budoucnu další funkcionality, řešící nové potřeby vaší firmy, porosteme s vámi a budeme vám partnerem i nadále.

Nejste si jistí, co potřebujete? Povězte nám, jaké máte procesy a potřeby, nezapomeňte také na plány do budoucna! Vhodné řešení vám navrhneme, naprogramujeme a vše vyladíme k vaší spokojenosti. Určitě jste již zaslechli argumenty, které říkají, že zakázkové programování je drahé a bůhví jestli se vývojářská firma za pár měsíců či let nevytratí a vy nezůstanete na všechno sami s programem, kterému nikdo nerozumí. Tato situace u nás nehrozí, v tomto oboru pracujeme již 15 let, naši programátoři pracují se standardními programovacími jazyky a všechna zdrojová data předáváme svým klientům.

A cena? Jakmile bude systém nasazen, dáte nám za pravdu, že automatizace a zefektivnění vašich agend vám mnohonásobně vynahradí pořizovací náklady a usnadní rozvoj vašeho byznysu.

Máte už vlastní systém, ale nemáte kapacity na jeho další vývoj? Pomůžeme vašim programátorům a zrychlíme tak jeho rozvoj.

Nejste spokojeni s tím, jak probíhá tvorba vašeho systému, nebo s vámi stávající dodavatel přestal komunikovat? Rádi s vámi probereme možnost převzetí takového projektu, aby v něm bylo možno dále pokračovat.

Máte již „krabicový“ systém, ale ten neobsahuje funkce,  které byste po něm požadovali? Nevadí, na ten se můžeme napojit a vaše požadavky zpracovat. Nebyli byste první, takový hybridní režim volí stále více firem. 

Pokud by vás zajímalo více k tomuto tématu, neváhejte nás kontaktovat a domluvit si nezávaznou schůzku, kde s vámi probereme vaše potřeby a navrhneme možné řešení.

 

Autor: Jakub Škácha, Svět IT s.r.o.