Putování za novými italskými víny

 

Zkraje června jsme opět navštívili naše vinaře z italské oblasti Marche, abychom ochutnali nové ročníky vín a vína zcela nová. Byli jsme prvními obchodními partnery, kteří přijeli do jejich vinařství po uvolnění opatření.

Oblast Marche hraničí na západě s Apeninami, Umbrií s malou částí Toskánska, na severu s Emilií, na jihu s pohořím Ambruzi a na východě jej omývá Jaderské moře.
Celý kraj protíná značné množství řek (Conca Foglia, Metauro, Cesano, Tronto) vinoucích se z Apenin k Jadranu. Právě v jejich údolích, kde se révě daří, je soustředěno vinařství.

oblast Marche


Region Marche je známý převážně pro svá bílá vína. Pěstují se zde především odrůdy Verdicchio, Trebbiano a Bianchello. Další zde pěstované bílé odrůdy jsou Pinot Bianco, Passerina, Malvasia Toscana a další.


Nejlepší červená vína z Marche jsou většinou vyrobena z odrůd Sangiovese nebo Montepulciano, v menším zastoupení se pak objevují hrozny Cliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro nebo Vernaccia Nera.


Přivezli jsme osvědčené značky bílých, červených a také jednoho růžového vína. A pozor! Nově také vynikající šumivá vína!

V naší nabídce bílých vín z Marche jsou nejvíce zastoupena vína z u nás méně známé ale vynikající odrůdy Bianchello del Metauro.
Bianchello del Metauro je typickou odrůdou z hroznů, které zrají na svazích kolem řeky Metauro v oblasti Marche. Podle pověsti hrálo významnou roli za druhé Punské války ve 2. století před Kristem. Přílišná konzumace tohoto lahodného vína oslabila kartaginskou armádu natolik, že byla jednou z příčin vítězství Římanů v nedaleké bitvě.

Vám však žádné nebezpečí nehrozí! Čeká Vás výborné víno s jedinečnou vůní a chutí. Ochutnejte různé varianty vín z této zajímavé odrůdy!

výběr nových vín

Autor: Jan Janatka, ředitel společnosti Evitis, s.r.o.