Oříšky – oblíbená superpotravina nejen v období Vánoc

 

Možná oříšky jíte v jejich slané podobě u filmu, dopřáváte si ty přírodní k snídani, zobete je spíš jen kolem svátků, nebo jste jim zatím nepřišli na chuť. V dnešním článku vám připomeneme, proč byste je měli jíst častěji a co které obsahují.

 

Spousta vitamínů a důležitých prvků

 

mix ořechy.PNG

Pod skořápkou se skrývá velké množství bílkovin, minerálních látek, vitamínů a hlavně tuků, kdy převažují hlavně ty nenasycené. Nenasycené tuky jsou nepostradatelné v boji proti kardiovaskulárním chorobám a dalším civilizačním onemocněním.

Ořechy mají však také vysokou energetickou hodnotu a i kvůli množství oněch tuků není dobré jich konzumovat příliš, uvádí se, že ideální množství je jedna hrst.

A co najdete v jednotlivých druzích?

 
Mandle

Mandle obsahují velké množství vitamínu E, kterému se také říká „vitamín krásy a věčného mládí“. Dále v nich najdeme neméně minerálů, a to hlavně fosfor, hořčík a vápník, stopové prvky a kvalitní bílkoviny. Mezi ostatními oříšky také vítězí v obsahu vlákniny, takže jsou velmi prospěšné pro naše zažívání a díky své schopnosti snižovat cholesterol v krvi z nich budou mít radost také naše cévy.

Protože posilují také růst vlasů a nehtů a celkově prospívají pokožce, vyrábí se z mandlí různé krémy a kosmetické přípravky, které jsou oblíbené také díky své typické vůni.

mandle.PNG

 

Lískové ořechy

lískáč.PNG

O lískových ořeších se někdy tvrdí, že jsou ještě prospěšnější než ty vlašské. Obsahují významné množství mědi, dále pak také mangan, železo, hořčík, vitamín E a vápník. Blahodárně působí také na náš zrak, jsou doporučovány cukrovkářům II. typu a pomáhají bojovat se stařeckou demencí.

Podle výzkumů může pravidelná konzumace lískových oříšků pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, dále působí příznivě i na paměť a na celkovou nervovou soustavu.

Zajímavost: Věděli jste, že líska obecná původem pochází z regionu Kampánie v Itálii, kde je pěstována již od starověku?

 
Vlašské ořechy

Chodíte na procházky a všude kolem cest se válí ořechy? Neváhejte je sbírat, vlašské ořechy jsou výbornou potravinou zejména pro náš mozek, jak už napovídá jeho tvar. Mimo to, že obsahují také spoustu vitamínů skupiny B, antioxidanty a mastné kyseliny, vápník, železo nebo fosfor, také působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě a podporují i zdravý spánek.

Vlašské ořechy rychle žluknou, nejdéle nám vydrží nevyloupané v uzavřené nádobě, kterou uskladníme v suchu a temnu.

 
Para ořechy

Para ořechy rostou na stromu zvaném juvie ztepilá, jejíž domovinou jsou tropické deštné pralesy v Jižní Americe. Co je zajímavé – jeden tento oříšek vám dokáže dodat více než 100 % doporučené denní dávky selenu, který naše tělo potřebuje jako obranu proti volným radikálům z okolního prostředí. Selen tak snižuje riziko rakoviny, infarktu, plicních chorob a výskytu nádorových buněk.

Jádra těchto oříšků jsou krémově bílá a mají lahodnou, nasládlou chuť.

para ořech.PNG

 

Arašídy

podzemnice olejná.PNG

Arašídy nejsou tak úplně ořechy, nerostou na stromě ani na keři, ale naopak jsou sklízeny v luscích jako plody rostliny podzemnice olejné. Správně se tak řadí mezi luštěniny. V podobě arašídů tělu můžeme dopřát hořčík, vápník, fosfor, koenzym Q 10 a vitamín skupiny B, z nichž např. B9 (kyselina listová) je žádoucí hlavně v období těhotenství. Dále obsahují 25 % bílkovin, tedy dobře zasytí, navíc díky poměru okolo 15 % sacharidů mají nižší glykemický index.

Z arašídů se připravuje i u nás stále oblíbenější arašídové máslo s typickou slanou chutí.

Oříšky by se tak měly stát nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku, třeba i v podobě chutných oříškových krémů, které u nás můžete výhodně zakoupit i jako dárek pro své blízké. Více informací naleznete po přihlášení zde nebo nás kontaktujte prostřednictvím emailu.

Zdroj: celostnimedicina.cz, cs.medlicker.com, svetplodu.cz, lifelike.cz

Autor: Leona Orságová, Everesta, s.r.o.