Mňam! Mami, dneska vařím já.

 

Ráda bych vám představila kuchařku pro děti "Mňam! Mami, dneska vařím já", kterou jsem připravila společně se svými dětmi.

Kniha vznikala několik let a její příprava mi pomohla najít v životě nové pracovní výzvy a opustit ty, které už mě netěšily. Původně jsem herečka a dabérka, ale skrze tvorbu této knihy, jsem objevila novou radost. Práci s dětmi. Hraní jsem hodila za hlavu, dva roky jsem dělala lektorku kroužků v mateřské škole, sbírala zkušenosti a odvahu a nakonec jsem se stala asistentkou pro děti s poruchou autistického spektra.

Knížka je pro děti,  které touží po samostatnosti a zároveň mají odvážné rodiče. Když děti vaří samy,  je k tomu totiž z jejich strany potřeba velká dávka shovívavosti, trpělivosti a poměrně vysoká odolnost proti znečištění bytu....to přiznávám. V knize najdete snídaně, svačiny, hlavní jídla, polévky, dezerty, zmrzliny a nápoje. Filosofií knížky je vést děti k samostatnosti a naučit je postupovat podle návodu.

Recepty jsou rozděleny do tří obtížností. S obtížností „peříčko“ si hravě poradí i ti nejmenší a díky kresleným schématům je samostatně zvládnou i děti, které ještě neumí pořádně číst. Mohou si tak samy připravit svačinu, nápoj nebo i větší jídlo. A také zdravý dezert nebo zmrzlinku.

mnam obr.jpg


Kniha je doplněna  krásnými profesionálními fotografiemi Anny Břicháčkové, na nichž jsou jídla připravená dětmi přesně podle receptů, naaranžovaná mnou. Uvnitř najdete také několik listů omalovánek a prostor pro návrh vlastních receptů.


Kuchařku jsem otestovala v praxi při lektorování kurzu vaření pro předškolní děti a jsem moc ráda, že můžu s čistým svědomím říct: „Dejte dětem důvěru a nechte je vařit samotné. Jde to! Netvrdím, že nezasahovat je snadné a neslibuji, že vše proběhne dokonale hladce. Neříkám, že se to obejde bez cákanců na zdi a že se vám nebudou lepit ponožky k podlaze. Můžu vám ale slíbit, že až uvidíte tu radost a hrdost v očích svých dětí, bude to stát za všechen binec světa.“


Doufám, že Vám bude chutnat.

Kristýna

Autor: Kristýna Bábková, vydalo nakladatelství Inboox, s.r.o.