Co má společného sklo a Lužické hory?

 

V českých zemích jsou doloženy nejstarší sklárny ve 2. polovině 13. století v horských oblastech Krušných hor, Jizerských hor, Krkonoš a Šumavy.

Středověkou sklářskou huť tvořila hliněná sklářská pec, krytá dřevěným přístřeškem a několik jednoduchých domků, sloužících k ukládání surovin, k výrobě a k ubytování sklářů. Sklárna byla umístěná zpravidla na potoce u lesa, často jako dočasné zařízení, někdy pouze sezónní, činné od jara do podzimu. Příčinou časového limitu výroby byla spotřeba okolního dřeva. Po vymýcení okolního lesa byla huť přemístěna na jiné místo. K "usídlení" hutí docházelo v souvislosti s rozmachem sklářské výroby, ale také možností dopravy. Větší pece již nebylo ekonomicky výhodné stavět znovu na jiném místě. Hutě se tak od 16. století stávaly živými hospodářskými jednotkami. Z 16. století máme z Čech doloženou existenci více než 100 skláren a přes 20 skláren pracovalo na Moravě.

sklárna.jpg


Jedna z nejstarších stále fungujících skláren ve střední Evropě vznikla v roce 1905 a nachází se v malebné přírodě Lužických hor.

Lužické hory jsou krajem ležícím na česko-německém pohraničí. Z hřebenů smíšených lesů se tyčí dominanty - nejvyšší z nich je Luž, rozložitý Hvozd a Studenec. Západy slunce ráda pozoruji z vrcholu zvaný Klíč a krásnou kamennou rozhlednou se pyšní Jedlová. Na pozoruhodné stopy lidských životů narazíte téměř na každém kroku – sklářské hutě, skalní divadla, rozhledny, turistické chaty i malé betonové pevnůstky pomáhající k obraně naší hranice.

Při svých toulkách nesmíte opomenout navštívit Panskou skálu (597 m). Vulkanický čedičový útvar, který známe z pohádky Pyšná princezna, se nachází mezi Kamenickým Šenovem a Práchní a je to nejstarší chráněný geologický útvar na českém území. Připomíná píšťaly varhan, a proto je často nazýván "Kamenné varhany". Z vrcholu Panské skály je pěkný výhled na Kamenický Šenov a za nim táhlý Smrčník, Českou Kamenici se Zámeckým vrchem, České Švýcarsko s dominantou Růžovského vrchu, Šenovský vrch, Ovčácký vrch, hřeben Lužických hor se Studencem, Chřibským vrchem, Javorem a Jedlovou.

varhany.PNG 

Přijeďte se nadechnout čerstvého vzduchu, nechat na sebe dýchnout místní historii a relaxujte při objevování místních přírodních krás…

 

Autor: Tereza Fabrigerová, Everesta, s.r.o.

Autor fotografie: Jana Kučerová

Zdroj: Panská skála (ceskehory.cz), Lužické hory (luzihory.cz), Sklárna – Wikipedie (wikipedia.org)