Velikonoce se blíží...
Velikonoce jsou již za dveřmi, následující dny slibují hezké počasí a já začínám mít sváteční náladu...
Proto bych se s vámi ráda podělila o můj oblíbený recept na Mazanec/Vánočku.
INGREDIENCE
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
1/2 kostky droždí
200 ml mléka pokojové teploty
120 g rozpuštěného, vychladlého másla
2 vejce pokojové teploty
140 g třtinového cukru
rozinky dle chuti
plátkové mandle na posypání
sůl
POSTUP
Nejprve si připravte kvásek. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přimíchejte lžičku třtinového cukru a kvásek dejte stranou na teplé místo. Do větší mísy prosijte obě mouky. Stranou vyšlehejte máslo se zbylým cukrem, mlékem, špetkou soli a vejci. Proseté mouky smíchejte s vyšlehanou směsí, kváskem a vypracujte hladké lepivé těsto. Těsto přikryjte utěrkou a dejte alespoň na 60 min. kynout na teplé místo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a promněte v rukách. Následně vytvořte bochánek či zapleťte vánočku a opatrně přemístěte na plech vyložený pečícím papírem.
Posypte plátkovými mandlemi.
Těsně před vložením plechu, snižte troubu na 170 stupňů a hned vložte do trouby. Pečte 45 minut na 170 stupňů.
Dobrou chuť!
Zdroj: Jíme zdravě
Autor článku: Tereza Fabrigerová