Velikonoce se blíží...

 

Velikonoce jsou již za dveřmi, následující dny slibují hezké počasí a já začínám mít sváteční náladu...

Proto bych se s vámi ráda podělila o můj oblíbený recept na Mazanec/Vánočku.

 

zajíčci.JPG

INGREDIENCE

300 g celozrnné špaldové mouky

200 g hladké špaldové mouky

1/2 kostky droždí

200 ml mléka pokojové teploty

120 g rozpuštěného, vychladlého másla

2 vejce pokojové teploty

140 g třtinového cukru

rozinky dle chuti

plátkové mandle na posypání

sůl

 

POSTUP

Nejprve si připravte kvásek. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přimíchejte lžičku třtinového cukru a kvásek dejte stranou na teplé místo. Do větší mísy prosijte obě mouky. Stranou vyšlehejte máslo se zbylým cukrem, mlékem, špetkou soli a vejci. Proseté mouky smíchejte s vyšlehanou směsí, kváskem a vypracujte hladké lepivé těsto. Těsto přikryjte utěrkou a dejte alespoň na 60 min. kynout na teplé místo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a promněte v rukách. Následně vytvořte bochánek či zapleťte vánočku a opatrně přemístěte na plech vyložený pečícím papírem.

Posypte plátkovými mandlemi.

Těsně před vložením plechu, snižte troubu na 170 stupňů a hned vložte do trouby. Pečte 45 minut na 170 stupňů.

 

Dobrou chuť!

 

Zdroj: Jíme zdravě

Autor článku: Tereza Fabrigerová